πάρος

πάρος

Η Πάρος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται δυτικά της Νάξου, από την οποία τη χωρίζει στενός δίαυλος πλάτους 3 περίπου μιλίων, ενώ από τον Πειραιά απέχει 90 ναυτικά μίλια. Έχει έκταση 194,46 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος των ακτών της είναι 118,5 χιλιόμετρα. Η καίρια γεωγραφική θέση της Πάρου στο κεντρικό Αιγαίο, το σταυροδρόμι των θαλάσσιων δρόμων που συνδέουν την ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά του Αρχιπελάγους, τα μικρασιατικά παράλια και ευρύτερα τη Μεσόγειο, αποτέλεσε τη διαχρονική βάση για την ανάπτυξη του νησιού.
Είναι ένα πανέμορφο, κοσμοπολίτικο, αλλά και γραφικό Αιγαιοπελαγίτικο νησί, που ανήκει στις Κυκλάδες. Είναι ένας δημοφιλείς τουριστικός προορισμός. Βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο των Κυκλάδων και είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί τους, μετά την Νάξο και την Άνδρο.
Το νησί διαθέτει πολλές φυσικές ομορφιές, ενδιαφέρουσες αρχαιότητες και μουσεία, πάρα πολλές εκκλησίες, πολλές από τις οποίες βυζαντινές με κυριότερη την περίφημη Εκατονταπυλιανή της Πάρου , γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς, φιλόξενους κατοίκους, εξαιρετικές θάλασσες και καλά οργανωμένες παραλίες, καλές τουριστικές υποδομές, ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά και τα περισσότερα γειτονικά νησιά και ένα μικρό αεροδρόμιο. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πολύ καλές, αξέχαστες διακοπές.

πρόσβαση

Η πρόσβαση στο νησί είναι πολύ εύκολη με το πλοίο από τον Πειραιά. Τακτικά δρομολόγια πλοίων κάθε κατηγορίας, από ταχύπλοα οχηματαγωγά, μέχρι συμβατικά πλοία της γραμμής.

Με τοπικές συνδέσεις συνδέεται με την Αντίπαρο, την Νάξο, την Ίο, την Σαντορίνη, την Σύρο και άλλα κοντινά νησιά.

κλίμα

Το κλίμα του νησιού είναι τυπικό κυκλαδίτικο: εύκρατο, ξηρό, με ήπιους χειμώνες και λίγες βροχοπτώσεις. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι περίπου 18 βαθμούς Κελσίου, ενώ, από το Μάιο ως το Σεπτέμβριο, η θερμοκρασία ανεβαίνει αρκετά. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, για 20-30 μέρες περίπου, τη ζέστη του καλοκαιριού μετριάζουν τα μελτέμια (οι "ετησίες" των αρχαίων), που φυσούν με ένταση 5-7 μποφόρ κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ καταλαγιάζουν.

αμπελάς

Ο Αμπελάς Πάρου είναι ένα μικρό παραλιακό χωριό στη βόρεια ανατολική ακτή της Πάρου. Απέχει περί τα 5 χλμ. ανατολικά από τη Νάουσα στο δημοτικό διαμέρισμα της οποίας και ανήκει σήμερα διοικητικά. Κατά την απογραφή του 2001 αριθμούσε 147 κατοίκους. Παλαιότερα ο Αμπελάς αποτελούσε ένα μικρό ψαροχώρι, πασίγνωστο όμως στους αλιείς των Κυκλάδων για τις πλούσιες σε αλίευμα "καλάδες" που έκαναν στη θαλάσσια περιοχή του. Περισσότερο όμως γνωστός ο Αμπελάς έγινε από την αναφορά του στο νησιώτικο τραγούδι της Ειρήνης Κονιτοπούλου Λεγάκη "Θα πάρω μια ψαρόβαρκα", στους στίχους:
θα πάω να βρω τον Βεντουρή που ΄χει το τρεχαντήρι
να πάω να βγω στον Αμπελά που ΄ναι το πανηγύρι.

Σήμερα ο Αμπελάς παρουσιάζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη με ανάλογη ξενοδοχειακή υποδομή και ταβέρνες ενώ η ωραία παραλία του χαρακτηρίζεται από τις πιο καθαρές για ξέγνοιαστες και ήρεμες διακοπές. Το αλιευτικό καταφύγιο που υφίσταται είναι μικρό με πολύ περιορισμένες δυνατότητες εξυπηρέτησης.

κάντε κράτηση

Για πληροφορίες και κρατήσεις παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 22840-51573 και 22840-51400 ή στο email info@christianahotel.gr

Made with love by mediacube